We kiezen een licht om te lezen.

Lezen is zeker een van de leukste manieren om je vrije tijd door te brengen. Vaak wordt echter niet gelet op de verlichting waarmee deze activiteit wordt uitgevoerd, wat een nadelig effect kan hebben op het gezichtsvermogen. Hoe de leesruimte goed verlichten? Bij het pakken van je favoriete boek of tijdschrift letten we allereerst op het zitcomfort, een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een leesplek. Maar even belangrijk is de juiste keuze van lichtintensiteit, kleur en richting van inval.

Optimale lichtinstelling voor lezen

Bij het kiezen van het juiste licht om te lezen, zijn er een paar regels die je moet volgen. De belangrijkste hiervan heeft betrekking op de oriëntatie van  de lichtbron. Het is een misvatting dat een boekleeslamp direct op de lezer gericht moet zijn. Door de lichtbron op deze manier in te stellen, raakt het patroon snel vermoeid. Idealiter zou de leeslamp achter ons moeten zijn, omdat dit alleen de tekst verlicht die wordt gelezen.

De juiste lichtkleur kiezen

De kleur van de leeslamp is belangrijk. Dit is vooral belangrijk omdat de tekst die je leest geabsorbeerd moet worden en het lichaam anders reageert afhankelijk van de kleur van het licht. Lees meer over lichtregeling.

Je kunt de kleur van de afzonderlijke bollen gemakkelijk zien:

• Warme kleur : onder 3300K

• Neutrale kleur : tot 5300K

• Koude kleur : boven 5300K

Onderzoek bewijst dat warme kleuren ontspanning en ontspanning bevorderen. Zo’n kleur kan  een leeslamp geven als het een manier is om vrije tijd door te brengen. Op zijn beurt wordt geschat dat de kleurtemperatuur voor lezen niet hoger mag zijn dan 6500 K.  Koude kleuren zijn echter veel beter om te leren. Lees hoe je verlichting voor kinderen kiest.

Soort leeslamp

Het type lamp dat de vloerlamp heeft,  kan ook van invloed zijn op patroonmoeheid. Fluorescentielampen moeten zeker niet worden gekozen om te lezen. Het lijkt onschuldig, maar langer lezen maakt je ogen sneller vermoeid. Led-lampen worden steeds populairder. Ze worden als veel zuiniger beschouwd als het LED-leeslampje lang brandt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *