Wat is Dry Needling?

Dat is toch iets met naalden? Ja, dat klopt helemaal! Maar wie vervolgens aan acupunctuur denkt, zit er toch nog best een eindje naast. Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die gebruik maakt van naalden om energiebanen bij te sturen. Dry Needling is daarentegen een specialisatie van fysiotherapie, waarbij de fysiotherapeut met behulp van naalden specifieke punten in de spieren behandelt. Een acupuncturist laat de naald bovendien ook gedurende lange tijd zitten, terwijl de fysiotherapeut slechts heel kort met de naald in de spier geprikt. Deze vorm van fysiotherapie wordt ook wel Intramuscular Stimulation genoemd.

Aandacht voor triggerpoints

Tijdens de behandeling prikt de gespecialiseerde fysiotherapeut heel kort op specifieke plekken in de spieren die de klachten veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat verhardingen in spieren weer ontspannen. Deze harde plekken worden ook wel triggerpoints genoemd. Triggerpoints kunnen voor een heel breed palet aan klachten zorgen. Zowel op de plek van het triggerpoint zelf, als ruim daaromheen. Die klachten lopen uiteen van spier- en gewrichtspijn, tot tintelingen en krachtverlies. Sommige mensen krijgen bovendien ook moeite met het maken van bepaalde bewegingen. Bij elkaar opgeteld kunnen die klachten een behoorlijke impact hebben op het dagelijks leven.

Wanneer wordt Intramuscular Stimulation toegepast?

Met de naalden zet de fysiotherapeut in op directe pijnvermindering en makkelijker bewegen. De behandeling is met name effectief bij mensen met langdurige klachten in hun spieren. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan aanhoudende klachten in rug, nek en schouders, maar ook aan RSI-klachten. De fysiotherapeut kijkt eerst zorgvuldig of een behandeling met naalden past bij uw persoonlijke situatie. Dit doet hij of zij door een grondige analyse te maken van de klacht, de betrokken spieren te onderzoeken en de kenmerken van uw pijn in kaart te brengen. Soms is het nodig om de behandeling met naalden aan te vullen met bepaalde oefeningen, om zo tot het beste resultaat te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *