Welke soorten stucwerk zijn er?

Weet jij al welk stucwerk je op de muren wilt hebben? Door de jaren heen zijn er verschillende soorten stucwerken ontstaan, waardoor het een lastige keuze kan zijn. Stucwerk kan zowel voor functionele als decoratieve reden worden ingezet. Zo kun je stucen om de muur te egaliseren, maar je kunt ook stucen om de wanden een mooiere uitstraling te geven. De soorten stucwerk die er zijn, zijn hieronder kort uitgelegd.

Spackspuitwerk

Spackspuitwerk is een vrij harde korrel die wordt aangebracht op de muren. Dit is een goedkope versie van stucwerk, waarbij er een risico is dat het snel beschadigd. De muur wordt hierbij gladgestreken en vervolgens wordt er een tweede laag korrel op aangebracht.

Spachtelputz

Spachtelputz kan verschillen in korrel en kan dus een fijne of grove structuur hebben. De reden waarom mensen voor spachtelputz gaan is voornamelijk decoratief. Het kan ook wel als onderdeel worden gezien van sierpleister. Spachtelputz is stoot en kras vrij, maar heeft wel een redelijk scherpe laag wanneer je je stoot. 

Latex spuiten

Dan is er ook nog de optie om te gaan voor latex spuiten. Dit is een wandafwerking die op de muur gespoten wordt met een bepaalde kleur of print. Het spuiten van latex dicht echter geen gaten in wanden, maar brengt een glad laagje aan. Latex spuiten is krasgevoeliger, maar heeft wel een exclusieve uitstraling. 

Sausklaar stucen

Een functionele reden om muren te stucen is het sausklaar maken van de wanden. Hierbij worden gaten gedicht en de muur glad getrokken, waarna er een verflaag overheen kan worden gebracht.

Weet jij al voor welk stucwerk je wilt gaan? Schakel een stukadoorsbedrijf Emmeloord in. Leusink Wand- en Plafondafwerking helpt je op weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *