Hoe het bouwen van een musical decor in zijn werk gaat

Als we naar musicals en toneelstukken kijken denken we meestal aan de prachtige outfits van de acteurs, de muziek en het verhaal. Een van de belangrijkste elementen van een musical is echter het decor of de achtergrond die je ziet als je naar een musical kijkt. Vroeger waren decors heel simpel, maar tegenwoordig zijn ze complexer. Vroeger werd alles geschilderd, maar tegenwoordig is het zelfs mogelijk om een betonlook muur maken. Lees hieronder kort hoe decorbouw voor musicals in zijn werk gaat

Vroeger en nu

Vroeger waren decors erg simpel en zelfs een beetje saai. Tot de jaren zeventig werden achtergronden geschilderd op een platte achtergrond. Met behulp van 3d stijl probeerden ze het wel realistisch te laten lijken. Na verloop van tijd werden er grotere decors gebouwd. Denk bijvoorbeeld aan een beton muur maken of een gemetselde muur. Ook worden er nu complete stellages gemaakt. De producenten achter de musical maken vooraf een plan over wat ze met hun musical willen uitstralen en met die gedachte wordt het decor gebouwd.

Prototype & optische illusie

Voordat het decor wordt opgebouwd, wordt er eerst een maquette gemaakt. Dit is een prototype van het uiteindelijke product: het decor, maar dan in het klein. Zo kunnen de producenten nog aanpassingen maken zonder dat ze een compleet nieuw decor hoeven op te zetten. Als de regisseur en producent tevreden zijn met het prototype, kan het decor op groot formaat worden gebouwd. Het decor bestaat meestal uit grove materialen zoals hout, papier-mach├ę en kunststof. Hetzelfde decor kan voor meerdere scenes gebruikt worden door met verschillende lampen erop te schijnen.

Een podium ziet er van een afstandje heel episch uit, maar in het echt is het veel kleiner dan je denkt. Een optische illusie. Het decor wordt vaak op een bepaalde plek neergezet en door de vloer schuin te laten lopen lijkt het podium al snel gigantisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *