Afval scheiden en recyclen

We zijn in Nederland steeds meer bezig om ons afval te scheiden, waarna het gerecycled kan worden. In merendeel van de huishoudens wordt het afval onderscheiden door een groene container, grijze container en een oranje container. Het doel van de overheid is om het aantal huishoudens dat afval scheidt te verhogen. 

Zo scheid je afval

Gemiddeld wordt er per jaar 500 kilo aan afval weggegooid per persoon. Gelukkig kan veel afval gerecycled worden als dit op de juiste manier wordt gescheiden. Het afval dat je kan scheiden is bijvoorbeeld glas, papier, GFT (groente-, fruit- en tuinafval) en plastic. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk producten in de goede afvalbak doet, zodat het recyclingproces makkelijk wordt. 

Tips voor scheiden afval

  • Vraag naar de afval scheidingsregels per gemeente. Zo weet je precies welk afval waarbij hoort;
  • Verklein grof afval door middel van een hamermolen. Deze hamermolen is te krijgen bij Mandoka;
  • Stimuleer ook de kinderen om mee te doen aan het scheidingsproces!

Afval recyclen 

Na het scheiden van afval, worden de afvalcontainers naar een grote afvalenergiecentrale gebracht. Hier wordt het afval verbrand en omgezet in duurzame energie. Wanneer het afval goed gescheiden wordt, is het recyclingproces makkelijker en effici├źnter. Je kunt afval natuurlijk ook zelf gaan recyclen. Je kunt van plastic flessen bijvoorbeeld leuke accessoires knutselen. Maar denk ook aan het groenafval wat je bijvoorbeeld aan dieren kan geven. 

Energie uit restafval

Uit het afval dat wordt gescheiden kan energie worden gehaald. Afval bestaat uit grondstoffen die ook weer gebruikt kunnen worden als grondstoffen. Het afval kan dus bijdragen aan het energieverbruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *